DY3270 08JAN 10:00 CPH BGO

GOLFBANE & ASYLCENTER 

Da flyet letter og flyver henover Amager kan jeg se at golfbanen ligger lige ved siden af asylcentret.

I dagens avis skriver direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh indsigstfuldt og selvkritisk om filmen The Square. Han anerkender filmens kritik af et hult og intetsigende institutionelt miljø, og nyder åbentlyst filmens grovkornede satire over sociale omgangsformer i kunstverdenens øvre lag.

En sætning bed jeg dog mærke i: ”Den næsten uovervindelige afstand mellem på den ene side en kunst, der vil være politisk bevidstgørende og samfundsomstyrtende, og på den anden side den verden og de mennesker, kunsten ønsker at redde eller omvende.”

Måske ligger problemet lige præcis der; i Mikkel Bogh’s og kunstinstitutionens opfattelse af kunsten/kunstneren som værende i en sfære, allerede reddet og safe, og så omverdenen og ”de mennesker”, som værende i en anden sfære. ’Omverdenen og menneskene’ gøres hermed til ’nogle andre’, anderledes end ’os’, som befinder os inden i kunstverdenens boble. Disse andre gøres også til problemet – dem som skal ’reddes og omvendes’. Det, som The Square i al sin dystopiske satire jo påviser, er egentlig det modsatte – at netop inde i boblen, inde i kunstverdens øverste lag er helvede allerede løs under den glatte overflade. Her hersker kynismen og overfladiskheden fuldstændigt og underløber i sin manglende selverkendelse og situationsfornemmelse alle gode intentioner, uanset hvor de måtte komme fra.

Vejen ud af boblen, starter måske med erkendelsen af at det netop ikke er ’nogle andre’, men i høj grad os selv, vi må ’redde og overbevise’. Når nu vi allesammen så tydeligt kan se at golfbanen ligger lige ved siden af asyl-centret, burde det ikke være så vanskeligt. Vi er på ingen måde safe – selv kulturens øverste lag, som tilsyneladende lever i trygge rammer, sidder på den samme tikkende bombe som alle de andre.

At tro at man kan sidde heroppe i skylaget uden at være en del af både problemerne og problemernes løsning, er jo den virkelige brøler. Det er heroppefra problemerne skal løses. Vi har både privilegierne og indflydelsen. Det faktisk os selv der må lette røven og komme i gang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: